Tranzit idő torta
2014. március 15. írta: Proctoline Klinika

Tranzit idő torta

kepkivagas.JPG

A "sitzmark" egy speciális kapszula, amelyet a páciens lenyel, majd figyeli annak kiürülését (a széklet elszíneződik). Az elfogyasztás és az ürítés között eltelt idő a tranzit idő, amely azt mutatja meg, hogy a táplálék mennyi időt töltött a bélcsatornában.

Vannak, akik arra panaszkodnak, hogy nincs minden nap székletük, ezért hashajtóhoz folyamodnak, és ez kellemetlen tüneteket okoz. 

Mielőtt a proktológus specialista megállapítaná, hogy kóros vagy nem kóros a ritkább széklet, tranzit idő tesztet folytat le a pácienssel. Ennek alapján képes megítélni, hogy szükség van-e bélmozgató megoldásokra. 

Tudni kell, hogy 24-48 órán keresztül NORMÁLIS, ha az elfogyasztott tápanyag a szervezetben van. Azon túl viszont szükséges orvosi beavatkozás.

Visszatérve azonban a tesztre - Magyarországon költségessége miatt az orvosok "házi" eszközökhöz folyamodnak a tranzit idő mérésében - ahogyan tette ezt Dr.Willner Péter is. A sitzmark teszt alternatívájaként megalkotta a "szittymark"-ot, amely hangzásában hasonlít, diagnosztikai erejében megegyezik, árában pedig messze alulmarad a különleges kapszuláénál. 

A "szittymark" pedig nem más, mint a mák és kukorica, a két közkedvelt jó magyar étel - mondhatni "szittya" étel...

Külföldi kongresszusokon is bemutatta már sajátos eljárását - bizonyítva a magyarok híresen magas kreativitását. Kreativitásért pedig Dr.Willner munkatársai sem mennek messzire - 50. születésnapja alkalmából "tranzit idő tortával" lepték meg... 

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyerbetegseg.blog.hu/api/trackback/id/tr588341198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása