A kismamától azt kérdezzük, miből gondolja, hogy aranyér...?
2015. május 07. írta: Proctoline Klinika

A kismamától azt kérdezzük, miből gondolja, hogy aranyér...?

piles.jpgAmikor belép a rendelőbe és megkérdezzük, hogy mi a panasza, akkor azt mondja, hogy neki aranyere van. És mi a panasza? – kérdezzük ismét, ő pedig értetlenkedve néz...

Jött a tipikus kérdés emailen:

„Végbél repedésem volt a szülés után kb. 6 héttel. Most újra szülni fogok és szeretném tudni, hogy milyen gyors és hasznos gyógymódja van, ha a végbél repedés újból előfordul?”

Hogy miért tipikus?

Alig van várandós vagy gyermekágyas anya, aki megússza végbél panaszok nélkül. Szúr, csíp, viszket, ég, netán vérzik – a szokásos tünetek. Gyakran fordul elő nagy, kellemetlen kitüremkedés, trombózis is. 

És jellegzetes az is, hogy amikor belép a rendelőbe és megkérdezzük, hogy mi a panasza, akkor azt mondja, hogy neki aranyere van. És mi a panasza? – kérdezzük ismét, és ez időnként értetlenségre készteti a pácienseinket. Mondaná, hogy aranyere van, de akkor rájön, hogy valójában nem tudja, hogy mi a betegsége neve, ő csak a kellemetlen tüneteket érzékeli. Természetesen előfordul a fiatal nőknél is aranyér, de nagyon gyakran végbélrepedés okozza a problémákat.

Mi az oka annak, hogy ennyi várandós páciensünk van?

A válasz szinte értelemszerű. Terhesség alatt minden megváltozik.

A fizikum, az életmód, a psziché. A növekvő magzat okozta plusz terhelés a medencefenék izmaira hárul. Ami nem viseli ezt mindig elég jól és például a vérkeringés pangása miatt kialakulhat a végbél visszereinek a tágulása, gyulladása (aranyér).

Megváltozik az életmód, kevesebb lesz a mozgás, megváltozik a táplálkozás. A kismama úgy gondolja, hogy mást kell ennie. Különösen így van ez a szoptatás időszakában. A megváltozott étrend pedig felborítja az emésztést, és a korábban mozgékony, rostdúsan táplálkozó anyát most eltiltják a rostoktól, mondván, hogy a baba hasfájós lesz tőle.

Mit mond ezekre a tünetekre a proktológus?

Az aranyér terhesség idején való diagnosztizálása nagyon fontos. Nem minden esetben tudunk kezelni egy várandóst, de mindenképpen fel tudjuk készíteni arra, hogy miként járjon el – a súlyosbodást megelőzendő.

Javasoljuk, hogy minden kismama szánjon egy órát ( a vizsgálat néhány perc és nem jár fájdalommal!) arra, hogy megmutatja magát egy sebésznek, aki ha aranyere, sérve, visszere van, diagnosztizálja, így elkerülhető a rosszabbodás.

Ami pedig a terhesség alatt és szülés utáni székrekedést illeti, ami a végbélrepedést okozza, annak megelőzése a bőséges rost és folyadék bevitel a megoldás. Ezen kívül papír használata helyett a vízzel való mosást ajánljuk és ha még ez sem megoldás, akkor paraffin olajat javaslunk székletlágyítóként. Fontos, hogy ne kezeljük szabadon vásárolható kenőcsökkel vagy a szekrényben talált "valamilyen" szerrel.

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyerbetegseg.blog.hu/api/trackback/id/tr398323978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása